FLORA SI FAUNA MARII NEGRE - DELFINII

Mamiferele sunt reprezentate in Marea Neagra prin trei specii de delfini: delfinul comun, afalinul si marsuinul.

Delfinul comun (Delphinus delphis ponticus) populeaza mai ales apele selfurilor continentale. Frecventa maxima se inregistreaza in apele Crimeei, Bulgariei si Turciei. Apare sporadic pe alte litoraluri. Efectivul din apele romanesti a fost evaluat la 600-800 indivizi. Are o lungime cuprinsa intre 1,5-1,8 m si o greutate de pana la 55 kg, in cazuri exceptionale, ajungand la 100 kg. Durata de viata a speciei este de 22 de ani (masculi) si 20 de ani (femele). Traieste de-a lungul coastei, la adancime mica.

Afalinul, delfinul cu bot gross sau delfinul cu bot de sticla (Tursiops truncates ponticus) populeaza cea mai mare parte a apelor Marii Negre, dar in special largul coastelor Crimeei, Caucazului si Anatoliei. Este cea mai cunoscuta specie, avand o lungime cuprinsa intre 1,9 m si 2,5 m. Greutatea exemplarelor mature nu depaseste 150-200 kg , dar in cazuri exceptionale, cantareste 400 kg. Are o viteza de deplasare de 28-33 km/ora si poate cobori la adancimi de pana la 100 m.

Marsuinul - Focena sau porcul de mare (Phocoena phocoena relicta) populeaza apele litorale, patrunzand in Marea Azov, in marile lagune si chiar pe gurile fluviilor. Este cel mai mic delfin din Marea Neagra (1,3-1,5 m), avand aproape 30 kg. Durata de viata a speciei, in mediul sau natural, este de 7-8 ani cel mult 13-15 ani. Grupuri razlete de Phocoena pot fi observate la sud de Constanta si pana la Costinesti, la adancimi reduse, in apropierea litoralului. In lunile noiembrie si decembrie, acesti delfini ajung pana la gurile Deltei Dunarii.
Delfinii din Marea Neagra sunt protejati, pescuitul acestora fiind interzis.


Sursa: Wikipedia, the free encyclopedia.

 

Copyright 2016 - divingromania.com. All rights reserved!
sitemap